2012. augusztus 28., kedd

Amerikai almás pite

Sokan biztattak, hogy süssek még bátran pitét, mert ez a tál megérdemli, hogy sokat használják. No, nem is kell engem félteni, mivel nagy kedvencünk lett a pite, már másnap nekiláttam egy újabb, ezúttal édes pitének. S ha már pite, akkor legyen amerikai, hiszen azt mindenki ismeri. Ez sem bonyolultabb, mint a sós, főleg, ha van az embernek otthon üvegekben a tavalyi almalékészítésből megmaradt almapép. DE! aki nem akar sokat fáradni, az egyszerűen reszeli az almát. Akkor lássuk a receptet!






Hozzáavalók:

400 g liszt
50 g cukor
1 csipet só
250 g hideg vaj
6-8ek jeges víz

1-1,5 kg alma
cukor
fahéj
szerecsendió
citromlé

1 db tojás

 zsemlemorzsa a szóráshoz

Lisztet,cukrot, sót, gyors mozdulatokkal elvegyítjük vagy ahogy én tettem, pár másodpercig keverjük a robotgéppel (dagasztóspirál vagy, ami ennek megfelelő), majd a kockára vágott vajat egyesével hozzáadjuk. Gyorsan dolgozzunk, nehogy a vaj megpuhuljon. Gépnél persze, mindegy. Amikor a liszt a vajat szépen felvette, egyesével csorgassuk hozzá a vizet és minden kanál víz után hagyjuk a tésztát simára keverni. Liszttől függ, mennyi víz kell bele. Amikor szép egynemű gombócunk van, fóliába csomagoljuk és 20 percre betesszük a fagyasztóba! Nemvicc!!! Nekem a hűtőben egy éjszakát kellene állnia, hogy jó legyen, de ki tud annyit várni??? Addig az almákat megpucoljuk és citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon.

Elővesszük a tésztát és 2/3 - 1/3 arányban elosztjuk. A nagyobbik gombócból egy szép kerek lapot nyújtunk és belehelyezzük a piteformába,


Villával megszurkáljuk és visszatesszük a hűtőbe a másik gombóccal együtt.
Az almát lereszeljük, cukorral, fűszerekkel ízesítjük. Így nem enged sok levet.
A maradék tésztából szintén egy korongot nyújtunk, ami a piteformába pontosan beleillik. 

A tésztát kivesszük a hűtőből és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával, hogy az alma leve ne áztassa el a tésztát. 

Rátesszük a tölteléket a tésztára.

Befedjük a másik tésztával, a széletek visszahajtjuk és összenyomkodjuk.

A tészta tetejére mintát metszünk, hogy a gőz távozni tudjon, mégis csak szebb, mint a villával szurkálás. Megkenjük egy felvert tojással (el is maradhat) és először 230C fokon 10 percig pirítjuk, majd 180- 200C fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. 

JÓ ÉTVÁGYAT!

3 megjegyzés:

  1. Szuper a tál! Csodás a pite!:))

    VálaszTörlés
  2. Klasszikus darab, a pite is meg a tálad is hozzá:) Süss még benne jó sok pitét:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Nektek! Lesz még benne sok finomság! :-))

    VálaszTörlés